Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

Közzétette biroph, 2012-01-09 05:31

 

 

 

0/3

Többen kétségüknek adtak hangot, amikor kiderült, a mítosz tényleg folytatódik. 1984 óta ugyanis 15 év telt el, és nem lehetett tudni, hogy az eltelt idő árt, vagy használ az ötletnek? Ráadásul Lucas vállalta a rendezést, miközben 1977 óta nem ült a rendezői székben. A siker nem volt kérdéses, de itt jóval több forgott kockán párszázmillió dollárnál. A makulátlan hírnévre kerül-e folt, vagy nem...

Nehéz volna leírni, milyen óriási várakozások előzték meg szerte a világon a Baljós árnyak bemutatását. Egy legenda újbóli életre keltése, a gyökerek feltárása, a mítosz megidézése, többmillió rajongó álmainak megvalósítása lebeghetett George Lucas szeme előtt: a '90-es évek végén arra készült, hogy hosszú idő után újra mozitörténelmet írjon. Páratlan, agresszív reklámkampány előzte meg a rég áhított film bemutatását, hírek szóltak a Star Wars galaxis elkötelezett rajongóiról, akik a Baljós árnyak előzeteseit újra meg újra megnézték a moziban, anélkül, hogy a filmeknek, melyek előtt vetítették akár csak a kezdésüket megvárták volna. A hatás nem is maradt el: bár a saga első epizódja korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ez a mozipénztárak bevételén egyátlalán nem látszott meg, a Baljós árnyak a nagy várakozásoknak köszönhetően világszerte 924 millió dollárt termelt, és ezzel még manapság is minden idők 5. legsikeresebb filmjének számít. A rajongók nagy része azonban nem volt lenyűgözve az eléjük tárt alkotástól, és szomorúan konstatálták: George Lucast elhagyta az erő.

A Baljós árnyak a Köztársaság hanyatlásának kezdeténél fog bele a klasszikus trilógia előeményeinek elmesélésébe. Ha sikerül szemet hunynunk afelett, hogy a galaxisformáló konfliktusok és háborók holmi bagatell adóproblémákból nőttek ki, egy egészen jól átgondolt történettel találjuk szembe magunkat: az első epizód sztorija mindenképpen sokkal inkább összeszedettebb benyomását kelti, mint például a Star Wars IV. - Egy új reményé (szegény farmergyerek megmenti a királynőt és legyőzi a rosszakat).

Egész jól indul a történet, az eposz felvezetése, de a felívelő helyzetet alapjaiban rengeti meg a filmtörténelem egyik legszánalmasabb figurájának, Jar Jar Binksnek a megjelenése, és bosszantóan makacs ragaszkodása a filmvásznon való jelenléthez egészen a mű végéig (sőt!). Szívesen írnám, hogy kárpótol a többi karakter, de nem tehetem: hiába a remek színészek, Liam Neeson nem tud mit kezdeni a rendkívül szürkére és jellegtelenre megírt Qui Gon mester szerepével, és Ewan McGregor is inkább csak a második epizódtól kezdve beszélhet arról, hogy a filmben volt SZEREPE. Natalie Portman bája valamennyire azért besugározza a vásznat (már amikor nem hat kiló smik alól kénytelen pislogni), de az Anakint alakító Jake Lloyd minden idők egyik legtehetségtelenebb gyermekszínészeként marad emlékezes, és az anyját játszó Pernilla August is ugyanazzal az arckifejezéssel örül, sír, bánkódik, aggódik és reménykedik.

Látvány szempontjából azért persze a Baljós árnyak jelesre vizságázik, de ez ha jól meggondoljuk inkább alapelvárás, mint komoly erény. És persze ez a látványvilág a lehető legkevésbé sem kapcsolódik a klasszikus trilógiához, de azt senki nem is gondolhatta komolyan, hogy Lucas az ezredfordulón majd a 30 évvel korábbi technikai szint által engedélyezett színvonalhoz tér vissza.

És mégis… Minden negatívuma ellenére a Baljós árnyak azért szerethető, legalábbis egy elfogult rajongó számára mindenképpen:) A csaták látványosak, a történet alapvetően jól működik, és abszolút jóleső érzés viszontlátni régi ismerőseinket, Obi-Want, Yodát, R2D2-t, C-3PO-t és érdekes látni mindennek a kezdetét, Darth Vader gyermekkorát és Palpatine első lépéseit a korlátlan hatalom felé vezető fondorlatokkal teli úton.

"Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő..."

 

 

Hozzászólások

bika1000 képe

<p>Ez a film m&aacute;r lassan 13 &eacute;ve j&ouml;tt ki?..jajj... :)</p> <p>Arra viszont eml&eacute;kszem, hogy sok haverommal ellent&eacute;tben &eacute;n nem voltam annyira bes&oacute;zva, hogy megn&eacute;zzem, egy szimpla, egyszerű kis TuF&aacute;t v&aacute;rtam, &eacute;s ha j&oacute;l eml&eacute;kszem azt is kaptam. :)</p> <p>Nekem a zen&eacute;je tetszik nagyon m&eacute;g most is, meg az &quot;Elfogadsz k&ouml;zt&aacute;rsas&aacute;gi v&aacute;lt&oacute;t.'&quot; mondat Neeson b&aacute;csit&oacute;l.. :D</p>
birop képe

<p>&quot;<span style="background-color: rgb(255, 255, 255); color: rgb(85, 85, 85); ">Ez a film m&aacute;r lassan 13 &eacute;ve j&ouml;tt ki?&quot; ...elősz&ouml;r. :)) ...majd j&ouml;n megint 3D-ben. ... azt&aacute;n majd 5 &eacute;v m&uacute;lva kij&ouml;n hologramban. :)))&nbsp;</span></p>
bika1000 képe

<p>10 &eacute;v m&uacute;lva meg &eacute;lőben a nappalimban nyomj&aacute;k le?..na AZ v&aacute;r&oacute;s lesz! :)</p>