2009

03 Sep

Kynodontas / Dogtooth (2009)

Közzétette biroph, 2012-09-03 08:17

Három tinédzser, két lány és egy fiú, elszigetelten él a család vidéki birtokán, és addig nem hagyhatják el a családi fészket, míg ki nem nő a szemfoguk - így tartja a hagyomány. Fura dolgokra tanítják őket, pl. a szavak itt furcsa jelentéssel bírnak: a tenger szó nagy karosszéket, a zombi szó pedig kicsi sárga virágot jelent. Az apa az egyetlen, aki elhagyhatja a birtokot. Ez persze sokáig nem mehet így, a fiatalok lázadozni kezdenek.

A film olyan elferdült és beteges világot mutat, amelyben a statikus kameraállásokkal hangsúlyozott állandósága és unalma mellett szinte várjuk, hogy mi lesz az a momentum, aminek hatására ez a torz buborék, amiben élnek, végleg kipukkan. Lehet, hogy a külvilág tele van veszéllyel, perverzióval és erőszakkal, de mindez a családból, illetve az egyénekből fakad, és elzárkózással nemhogy nem lehet kivédeni ezeket, de ha lehet, még inkább felerősödnek a deviáns viselkedésformák, ha a gyerekek nincsenek megfelelően szocializálva és a társadalomba való beilleszkedésre nevelve. Idegesítő, néhol sokkoló, de igényes és összetett tananyag a bizalom elvesztéséről, a megtévesztés kockázatairól. 

Kynodontas (2009) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

17 Aug

El secreto de sus ojos / The Secret in Their Eyes (2009)

Közzétette biropp, 2012-08-17 08:27

Benjamín Esposito egész életében a törvényt szolgálta. Miután nyugdíjba vonul, elhatározza, hogy regényt ír, amely egy megtörtént bűnügyen alapszik, amelynek a munkája révén ő is tanúja volt. Ezzel talán lezárhatja az ügyet, amely azóta is kísérti. A történet egy kegyetlen gyilkosság krónikája, melyet 1973-ba Buenos Airesben követtek el, és amelynek tettesét nem sikerült elfogni. Benjamín azonban a múlt feltárásával a saját érzéseivel, döntéseivel is szembesül, beleértve a főnöknője, Irene iránt érzett beteljesületlen szerelmét.

A 2010-es év legjobb külföldi film Oscarját hazavivő film tagline-ja így hangzik: "egy férfi meg akar oldani egy évekkel ezelőtt történt bűntényt". Aztán kiderül, hogy nemcsak a bűntényt, és nemcsak megoldani, és már különben is meg van rég oldva, el van már döntve elejétől fogva, ahogy a legtöbb fontos dolog a filmben és az életben egyaránt. Juan José Campanella filmje a krimi narratív sémáján keresztül beszél az egész életen át kísér(t)ő szerelemről, az emlékekről és a szenvedélyekről, a bosszú morális dilemmáiról... Kapunk egy valóban torokszorító végkifejletet, amely nem a csattanóra van kihegyezve (Campanella nem játssza el az itt a gyilkos, hol a gyilkos néha öncélú játékát), hanem egy szomorú és igaz lezárása egy olyan bűnnek, amelyet nem lehet feledni. S mindez szépen összeáll, csak egy kicsit talán lassan, időt hagyva mindenre. Főként a tekintetekre. Morales (Pablo Rago) elszánt és sebzett, Isidoro Gómez (Javier Godino) őrült és kegyetlen tekintetére. És ami telitalálat: az alkoholista, egérszürke hivatalnok, Pablo Sandoval kétségbeesett tekintetére, aki a film legszínesebb, legemberibb figurája. Monológja a szenvedélyekről, amelyek úgy meghatároznak valakit, akár az ujjlenyomata, az alkotás legerősebb pillanatai közé tartozik.

El secreto de sus ojos (2009) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

03 Aug

City Island (2009)

Közzétette biropp, 2012-08-03 11:59

Raymond De Felitta nagyon jól kombinálja a hétköznapi apróságokat, egy "átlagos" bronxi család mindennapjait, néhány kisebb és egy-két nagyobb titokkal, amit még kellemes humorral is vegyít. A történet egyszerű, de több megközelítésben is tanulságos. Mindezen még csak dob Andy Garcia és a többi szereplő kiváló játéka is! 

City Island (2009) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

Oldalak