2007

04 Sep

King of California (2007)

Közzétette biropk, 2012-09-04 08:21

Tizenhat évesen Mirandának (Evan Rachel Wood) már bőven kijutott minden jóból. Az anyja elhagyta, majd kimaradt az iskolából, és azóta maga gondoskodik a betevőről: egy McDonald's étteremben dolgozik. Charlie, az apja (Michael Douglas) egy elmegyógyintézet lakója. Mikor apját végül kiengedik, a helyzet csak fokozódik. Charlie ugyanis meg van róla győződve, hogy környékükön kell Juan Florismarte Garces atya rég elásott kincsét keresnie. Szüksége van lányára, aki bár vonakodik, segíteni szeretne apjának.

Semmi újszerű sincs Cahill szívmelengető szándékú komédiájában, tulajdonképpen minden egyes történetszálát jól ismerjük már valahonnan, nem különben hősei jellemvonásait. Ha rosszindulatúak vagyunk, azt érezzük, rendezőnk gátlástalanul lop, ha jóindulatúak, akkor azt mondjuk, ügyesen mondja föl a leckét. Ami elviselhetővé, szalonképessé teszi a filmet, az a két főszereplő - Douglas és Wood - játéka, ami a vérszegény szituációkban is élettel tölti meg a vásznat.

King of California (2007) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

31 Aug

The Golden Compass (2007)

Közzétette biropp, 2012-08-31 09:48

Lyra, a tizenkét éves árva kislány az oxfordi Jordan College neveltje, egyben egy párhuzamos világ lakója. Ez utóbbiban a lelke az állandóan változó állatka, Pantalaimon képében kíséri. A mindent átfogó Magisztérium sötét mesterkedései eredményeképpen egy titokzatos erő képviselői, az Átkosok gyerekeket rabolnak. Az a hír járja, hogy az Északi-sarkon fekvő kísérleti állomásra viszik őket, ahol titkos kutatásokat végeznek rajtuk. Amikor Lyra legjobb barátja, Roger is eltűnik, a kislány megfogadja, hogy akár a világ végére is elmegy, hogy megmentse őt.

A Gyűrűk Ura-trilógia és a Harry Potter-sorozat által elindított divathullámot a Narnia krónikái még meg tudta lovagolni, viszont azóta a műfaj összes filmje minőségtől függetlenül hasalt el a mozikasszáknál. A nézők ráuntak az egy kaptafára készült fantasy-kre. Már az első percek után szomorúan konstatáltam, hogy a főhős ismét egy kiválasztott, akinek világot kell mentenie. A film alapjául szolgáló regény - amihez nem volt szerencsém - lehet, sőt biztosan több, jobb annál, mint amit filmre vittek belőle. Mögöttes mondanivaló nélkül azonban a fura nevű lények, fura nevű helyek és a fura történet nem lesz több holmi lázálomszerű zagyvaságnál. A közel 200 millió dolláros költségvetés remek látvánnyal, de soványka történettel és egy teljesen nyitott befejezéssel tuti bukta. Senki ne várjon folytatást...

The Golden Compass (2007) - biro-peter rated this 5. [my IMDb ratings]

13 Aug

Breach (2007)

Közzétette biroph, 2012-08-13 08:15

A titkosszolgálat szerint áruló van az FBI soraiban. A nyomok a legmagasabb szintre, Robert Hanssen igazgatóhoz vezetnek. A huszonhat éves, kiképzés alatt álló ügynökjelöltre, Eric O'Neillre vár a legnehezebb feladat. Be kell férkőznie Hanssen bizalmába és le kell lepleznie a "vakondot", aki lepaktált a szovjetekkel. Asszisztensként került a gyanúsított mellé és a legfőbb dolga, hogy bizonyítékot találjon a gyanúba keveredett felettese ellen. Valós történet alapján.

A két főszereplő - Phillippe és Cooper - bravúrosan küzd az intellektuális és verbális csapdákkal, nem pofozkodnak, nem lövöldöznek, és nem dugnak ketyegő gyújtóbombát egymás munkahelyi baseball-relikviái alá. A bigottan vallásos, de a hazaáruláshoz kellőképpen cinikus Hanssen és az idealista fiatalember párharca szépen felépített, Ray talán túlságosan is kettejükre koncentrál. Nem valószínű, hogy a film egyes jelenetei beégnek az emlékezetünkbe, ám összességében elégedettek leszünk az eredménnyel. Olyan thrillert láttunk, mint maga a valóság. Olykor szürke, olykor ijesztő...

Breach (2007) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

13 Aug

Into the Wild (2007)

Közzétette biroph, 2012-08-13 08:07

A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.

Nyilvánvaló, hogy elkövetett néhány hatalmas hibát, tettében a társadalom azonban sokkal inkább a kivonulás gesztusát látta, mintsem egy gyereket, aki naiv álmait követve elindult egy szál hátizsákkal, hogy majd ő jól a természet gyermeke legyen. Sean Penn rendezése könnyen lehetett volna egy heroikus tragédia vagy melodrámai színezetű road movie, de jó érzékkel, visszafogottsággal sikerült bemutatnia azt, ahogy ez a Tolsztoj, Jack London és Thoreau könyveit bújó kölyök hitt abban, hogy az ember élhet a civilizáción kívül, harmóniában a természettel. És bár tapasztalatlansága (és éhsége) miatt hibázott, gyönyörű bukásával együtt is sokunk fölé kerekedett.

Into the Wild (2007) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

Oldalak