2003

22 Aug

The Last Samurai (2003)

Közzétette biropsze, 2012-08-22 07:48

A polgárháborúnak vége. Az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség - az ő katonaerényei - itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek Japánba kell utaznia, ahol a fiatal, Amerika-barát császár modern hadseregébe kiképzőtisztnek szerződteti. Az új haderőnek a régi hagyományokat tisztelő és követő szamurájokkal kell leszámolnia. Az amerikai azonban lassan megtapasztalja, hogy a szamurájok értékrendje sokkal közelebb áll hozzá.

Nagy japán filmművészek (pl. Kuroszava, Kobayashi) azért nem ilyen egyneműen vitéznek ábrázolták a szamurájéletet. Itt minden szamuráj gáncs nélküli lovag, és jó okkal. Az itt vitézlő japán harcosok nem titkoltan a lemészárolt indiánok testvérei. Nehézgéppuskák ellen azonban nincs kardforgató virtus. Búcsúzni kell a fényes középkortól... Nagy igazságok. Hogy igazán megrendítő legyen mozivásznon, ahhoz azért némi zsenialitás is szükségeltetik, nemcsak a tisztes mesteremberi tudás. Zwick filmje nem ér fel a mesterek alkotásaihoz, de mindenképpen becsületes, nézhető és alig giccses mozgóképet alkotott, ami összességében nagyon is rendben van!

The Last Samurai (2003) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

14 Aug

Daredevil (2003)

Közzétette biropk, 2012-08-14 11:42

Matt Murdock (Ben Affleck) gyerekkorában maradandó sérülést szerez egy balesetben. A megvakult Matt többi érzéke hihetetlenül élessé válik a baleset következtében, de ezt nem árulja el környezetének. Matt felnőttként sikeres ügyvédként szerez magának hírnevet. Amit nappal nem sikerül a tárgyalóteremben megoldani, azokkal a veszélyekkel éjszaka próbál dacolni. Ő Daredevil, a környék fenegyereke, a félelem nélküli vörös ruhás ember, aki rettegésben tartja a bűnözőket.

Szórakoztató, de inkább az egy-két évtizeddel korábbi, gumiköpenyes szuperhősös filmek hangulatát hozza. Erre csak ráerősítenek a gyengén kidolgozott akciójelentek, amit a megfelelő színészi gárda nem tud kompenzálni...  

Daredevil (2003) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

08 Aug

Shanghai Knights (2003)

Közzétette biropsze, 2012-08-08 08:20

Úgy tűnik Jacike Chan nem egy könnyen adja fel. Ez a mára már kissé megöregedett részeges karatemester nem egykönnyen adja fel. Elnyűhetetlen, elpusztíthatatlan, és iszonyúan termelékeny. Persze, elmélyült, lélekemelő szórakozásra ez a film nem alkalmas, hiszen mégiscsak egy szimpla mesefilm ez. De kapunk egy kis John Wayne-t, találkozhatunk Charlie Chaplinnel, Arthur Conan Doyle-lal és megismerhetjük Sherlock Holmes színrelépésének "igaz és hiteles" történetét.

Shanghai Knights (2003) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]