1997

06 Sep

Titanic 3D (1997/2012)

Közzétette biropcs, 2012-09-06 08:15

1912-ben indul útjára a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük.

Stílszerűen, a tragikus végzetű óriásgőzös kihajózásának századik évfordulóján, az idén a mozikba érkezett az 1997-es Titanic 3D-s felújítása. A hangzatos apropó mellett adódik a kérdés, hogy a filmtörténelmet író, 11 Oscarral díjazott epikus dráma térdimenziós formában tud-e valamit hozzátenni az eredeti változathoz vagy sem? Abszolút! A különbség és a hatás az óceáni szcénák és a jégheggyel történő végzetes kimenetelű találkozás és süllyedés képei során érvényesülnek a leginkább. A Titanic esetében a 3D valódi többlet, s nem mellesleg egyértelműbbé válik, hogy Russell Carpenter operatőr tizenöt éve kiváló munkát végzett (és jogosan kapta az Oscart).

Titanic (1997) - biro-peter rated this 9. [my IMDb ratings]

03 Sep

Donnie Brasco (1997)

Közzétette biroph, 2012-09-03 08:25

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai 1978-ban kiterjedt akciót indítottak az alvilág ellen. A siker érdekében minden lehetséges eszközt bevetettek. Köztük egy beépített ügynököt, akit a frontvonal mögött magára hagytak. Környezete Joe Pistone-ként ismeri a férfit, veszélyes új családja pedig Donnie Brasco néven fogadja be az ékszeres fenegyereket. Váratlan és felkavaró barátság szövődik közte, és kiszemelt áldozata, Lefty Ruggiero között, ami mindkettejük számára végzetes lehet. A film megtörtént esetet dolgoz fel.

Első osztályú gengszterfilm, igazi Nagymenők-szintű klasszikus. A törvény emberét úgy megérinti a maffia hatalma és bajtársiassága, hogy teljesen elhanyagolja családját és hivatását. Autentikus portré helyről, időről és megszállottságról Joseph Pistone önéletrajza alapján, Paul Attanasio forgatókönyvéből. Brutális eposz kiváló alakításokkal és meglepően nagy szívvel, mélyen megható befejezéssel. Pacino szívbemarkoló piros melegítőjében, kicsiny lakásában. Depp szintén lenyűgöző.

Donnie Brasco (1997) - biro-peter rated this 8. [my IMDb ratings]

21 Aug

Cop Land (1997)

Közzétette biropk, 2012-08-21 11:24

New York városában minden nyolcadik másodpercben elkövetnek egy bűntényt. A folyón túl van a zsaruk városa, Copland, ahol Freddy Heflin (Sylvester Stallone) a seriff, de a nagyvárosi zsaruk irányítanak mindent. Freddynek ezúttal választania kell: példaképeit védi vagy végrehajtja, amit a törvény előír.

Ebben a filmben elvileg minden a helyén kellett volna, hogy legyen (rendező, szereplők, zeneszerző). Az összeszokott társaság azonban a forgatókönyvön bukott el: túlontúl unalmas nyugdíjas-krimi, kusza történetvezetéssel. Főleg az elején éreztem úgy, hogy random jönnek a jelenetek. Stallone egyébként jól játszott...

Cop Land (1997) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]