1994

07 Sep

Maverick (1994)

Közzétette biropp, 2012-09-07 16:38

A vadnyugaton három kedves, ám mindenre elszánt szerencsejátékos és hamiskártyás, Bret Maverick, a ravasz Annabelle Bransford és Zane Cooper kergeti a sikert és a nagy-nagy nyereményt, amelytől azt várják, hogy megváltoztatja életüket. Mavericknek, a jóképű csirkefogónak még 3000 dollárja hiányzik ahhoz, hogy benevezhessen álmai pókerversenyére, amely napokon belül kezdődik. A hiányzó összeget kártyanyereményekből és kintlévőségeinek erőszakos behajtásával próbálja megszerezni.

A mondanivaló nem túl mély, de tagadhatatlanul szellemes és bájos, pörgős és ráadásul jól összerakott film, amiben a színészek is láthatóan jól érzik magukat a karaktereik bőrében. 

Maverick (1994) - biro-peter rated this 7. [my IMDb ratings]

25 Aug

Wyatt Earp (1994)

Közzétette biropszo, 2012-08-25 11:54

Wyatt Earp a Vadnyugat meghódításának legendás hőse volt. Fiatalon megtanulta, hogy nincs semmi fontosabb a világon, mint a család és az igazság. Azok a mozgalmas évek, melyek kiszakították a biztonságos családi élet melegéből és Amerika peremvidékére sodorták, először kalandvágyó fiatalemberré, majd megrögzött igazságosztóvá tették. Mialatt egyre híresebbé vált, folyamatosan meg kellett küzdenie vágyai és a családjáért érzett felelősség kettősségével. Testvérei és álmai iránti töretlen hűsége egyaránt jelentett számára boldogságot és tragédiát. Wyatt Earp megszállott igazságosztó, legendás seriff volt, aki attól sem riadt vissza, hogy látszólag szélmalomharcot folytasson a sokszor túlerőben lévő gonosz elemek ellen.

A mozinak két tényező okozta vesztét. Egyrészt a majd három órás filmidő nagyon sok egy western esetében (is), másrészt a stúdiók rivalizálása révén egy időben két Wyatt Earp film került a mozikba (a másik a Tombstone – A halott város, a Rambos George P. Cosmatos rendezésében), és ezek egymás elől vették el a bevételt. Bár ebben a filmben maga Wyatt Earp figurája jobban ki van dolgozva, Farkasokkal táncoló hosszúságával, az életrajzi elemek dominanciájával és kevés új elemmel egy meglehetősen vontatott alkotásra sikeredett... 

Wyatt Earp (1994) - biro-peter rated this 6. [my IMDb ratings]

21 Aug

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)

Közzétette biropk, 2012-08-21 14:28

San Franciscóban egy fiatal, ambiciózus újságíró nem mindennapi riportra készül. Interjú-alanya, Louis de Pointe du Lac egy New Orleans környéki lápon meghúzódó település földöntúli vágyakkal teli és kimondhatatlan borzalmakkal terhes bőségében részese lett valaminek, ami most mindennél jobban felcsigázza a riporter kíváncsiságát... A történet kétszáz éve esett meg és az interjúalany szemtanúja volt mindennek, hiszen vámpír!

A film készültekor nagy port vert fel, hogy a könyv szerzője, Anne Rice lépten-nyomon hangoztatta, hogy Tom Cruise cseppet sem illik Lestat, a vámpír szerepére, de még az írónő is megbékélt, amikor megnézte a kész alkotást. Cruise briliánsan alakítja az elvtelen, cinikus és az örök életet saját maga számára maró iróniával elviselhetővé tevő vámpírt, aki mellett még Kirsten Dunst csillogtatja meg tehetségét az fiatal testbe zárt érett vérszívó karakterében. Jordan filmje meglehetősen sötét és komor, s bár Lestat figurájának hála itt-ott vegyül bele némi humor, ez azonban inkább cinikus, mintsem nevettető – a vámpírok ellentmondásos, irigylésre cseppet sem méltó életébe kapunk illúziók nélküli betekintést: sötétség, magány, keserűség és vér járja át a filmet, bár kétségkívül van benne szeretet is: Louis és Claudia gyengéd, törődéssel teli kapcsolata. Egy igazi klasszikus, ami mellett az utóbbi évek tvájlátos förmedvényei szót sem érdemelnek! 

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) - biro-peter rated this 9. [my IMDb ratings]