Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

 

 

 

1/4

Lucas zseniális érzékkel szövögette tovább a galaktikus háború történetét. Miután Vaderék kiugrasztják őket menedékükből, a főhősök előtt ismét tengernyi megpróbáltatás tornyosul. Ügyes csavarok és nagyot lendítnek a nem túl összetett cselekményen a Han és Leia közt kibontakozó, csipkelődős-évődős szerelmi szál, Yoda bemutatása, felvezetése és helye a történetben, Luke önfejű türelmetlensége, és a ki tudja, hányszor idézett ördögi fordulat: "Én vagyok az apád." Mindezek bizonyítják, hogy a Star Wars nem feltétlenül csupán a látványról szól, cselekménymenete nem válik sekélyessé, vontatottá, és A Birodalom visszavág legendásan sötét tónusú is. Lucas az előző epizódénál sokkal pesszimistább hangvételű forgatókönyve nyomán Kershner-nek sikerült egy sokat méltatott, szinte már apokaliptikus atmoszférát megteremteni. Ezt a szinte már félelmet keltően reménytelen hatást a helyszínek erősítik leginkább.

A látványvilág természetesen most is felteszi az i-re a pontot. Rendkívül hatásos a jelenet, melyben birodalmi lépegetők közelednek lassan a végtelen hómezőn, közben a lázadók távcsövön kémlelik a túlerőt. A Hoth-on zajló csatajelenet parádés, Lucas ismét bizonyított a trükkök terén, persze az előző film már meg is teremtette az alapot neki erre.

A Birodalom visszavág megreformálta a Star Wars-mítoszt. Nem döntötte romokba az előd hírnevét, akár a szintén ígéretesnek induló A cápa folytatása(i), ellenkezőleg: újdonságokkal is szolgált. Rájöhettünk, hogy a Star Wars nem mindig csupán gyerekeknek szól. Így sikerült hát a Birodalomnak visszavágnia, de keményen, és jócskán "túlszárnyalni" (ugyanmár) az Egy Új Reményt: a rajongók többségének máig ez a kedvence...

"A Gonosz erői még a birodalmi lépegetőket is bevetik a jeges Hoth bolygón rejtőző Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő és Chewbacca ellen. Hannak és Leiának sikerül elmenekülnie, Luke pedig nekivág, hogy felkutassa a Dagobah-n élő Jedi Mestert, Yodát, akinek segítségével felkészülhet a végső összecsapásra Darth Vaderrel..."