FILMAJÁNLÓ - 2018w27

09 Jul
Közzétette biroph, 2018-07-09 20:00

A héten tényleg nagyon elégedett voltam a választással: a Rick and Morty továbbra is frenetikus, Spielberg továbbra is Spielberg, Guillermo del Toro produceri hátterével készült remek spanyol thriller és 2007-es igazán kiváló román szociál-realista dráma. Íme a heti filmajánló:

Rick and Morty: Season 3 
Rick and Morty: The Rickchurian Mortydate (2017)
- Dir.: Anthony Chun, Wesley Archer - IMDb: 8,1/10; My rating: 7/10 
Rick and Morty: The ABC's of Beth (2017) - Dir.: Juan Jose Meza-Leon, Wesley Archer - IMDb: 8/10; My rating: 8/10 
Rick and Morty: Morty's Mind Blowers (2017) - Dir.: Wesley Archer, Bryan Newton - IMDb: 8,8/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: The Ricklantis Mixup (2017) - Dir.: Wesley Archer, Dominic Polcino - IMDb: 9,8/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: Rest and Ricklaxation (2017) - Dir.: Anthony Chun, Wesley Archer - IMDb: 8,9/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: The Whirly Dirly Conspiracy (2017) - Dir.: Juan Jose Meza-Leon, Wesley Archer - IMDb: 8,5/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: Vindicators 3: The Return of Worldender (2017) - Dir.: Wesley Archer, Bryan Newton - IMDb: 8,1/10; My rating: 8/10
Rick and Morty: Pickle Rick (2017) - Dir.: Anthony Chun, Wesley Archer - IMDb: 9,2/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: Rickmancing the Stone (2017) - Dir.: Wesley Archer, Dominic Polcino - IMDb: 8,1/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: The Rickshank Rickdemption (2017)
- Dir.: Juan Jose Meza-Leon, Wesley Archer - IMDb: 9,5/10; My rating: 9/10
A sorozat egy korszellem által fojtogatott, tétó, butácska, nyámnyila és pánikra hajlamos középiskolás srác, valamint az „őrült tudós” sztereotípiát tántoríthatatlan részeg örömmel körülböfögő nagyapja kalandjai köré szerveződik. ► A kalandok továbbra is elég meredekek, értem ezalatt, hogy iszonyatos tempójában rohanunk végig az epizódokon, ami magával ránt cicimarkoló tinifilm-elemeket, kínosságukban fergeteges családi szatírákat, agyzsibbasztó szürrealizmust, és a főcímben gyönyörűen megidézett koraszülött tudományos fantasztikumot. Igazából nehéz elemezni a helyzetet, mivel a 3. évad is rendkívül tartalmas, és időm sincs végigvenni epizódonként a legjobb ötleteket, de... Egyrészt ott van Rick és a nihilizmus, amire azért nem lehet építeni egy teljes szezont, így egyre többet foglalkoztak a család többi tagjával: az egészet az évad elején kifejtett válással indították el, hogy a feldolgozásán át Beth eljusson valami más szinthez az életében. A nihilizmus tetőpontja számomra a Pickle Rick-epizód volt, ahol Rick akarata és az intellektusa érvényesült, míg a 9. rész végén bedobott szálak után Beth végre képes voltmásképp nézni a létezésre. Pár hete még bizonytalan volt, egyáltalán egy negyedik évad összejöhet-e, most meg úgy állunk, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége. Csak jobb így, nem?!. :)

Ready Player One (2018) - Action, Adventure, Sci-Fi - Dir.: Steven Spielberg - IMDb: 7,7/10; My rating: 8/10
A valóságban nincs semmi jó. Szerencsére nem is kell törődnünk vele. 2044-ben már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. ► Ernest Cline 2011-ben írta meg geekbibliáját, ami azon túl, hogy első regénye volt, szinte azonnal kultszintekre repítette őt. Az amerikai író sosem titkolta, hogy Spielberg filmjeinek bűvöletében nőtt fel, így ki más lett volna a megfelelő ember ahhoz, hogy az általa ihletett történetet vászonra vigye, mint maga Spielberg? A történet maga nem túl bonyolult, ha valami, maximum ez adhat okot azoknak a fanyalgóknak, akik inkább társadalomkritikusabb, sci-fisebb élményre vártak. A mesejelleg miatt – és Spielberget ismerve – naivitás lenne a filmben felvillantott erősen negatív jövőkép aggasztó kérdéseinek megválaszolását várni. Nyilvánvaló, hogy közhelyekkel tarkítva a jó fog győzni, ám szerencsére a történet szerényen a háttérbe húzódva adja át a terepet az igazi szereplőknek: kiapadhatatlan popkultúracunaminak. A Ready Player One olyan, mint egy Kung Furyba oltott Black Mirror-rész, amit Steven Spielberg blockbusteresítve dúsított monumentális geekeposszá. Azaz közel tökéletes filmélmény. 

Los ojos de Julia (2010) - Horror, Mystery, Thriller - Dir.: Guillem Morales - IMDb: 6,7/10; My rating: 8/10
Julia testvére – aki vakságban szenved – rejtélyes körülmények közt lesz öngyilkos, a bizarr haláleset igencsak kérdéses háttere pedig főszereplőnket nem hagyja nyugodni, így minden áron fényt akar deríteni az igazságra. Önmagában ez is jó kiindulótörténet lenne, azonban még egy csavarral indít a film, hiszen megtudjuk, hogy Julia is ugyanazzal a problémával küzd: látása fokozatosan romlik, az orvosok pedig csupán találgatni tudnak, hogy egy sikeres műtét hiányában mikor fogja végleg elveszíteni azt. Az idegölő helyzet ellenére Julia az őt óvni akaró férje akarata ellenére is magánnyomozásba kezd, és egyre ijesztőbb részletekkel szembesül testvére halálát illetően. ► Remek színészi játék, érdekes ötletek és izgalmas végkifejlett jellemzi a Los ojos de Julia (Julia szemei) közel két órás játékidejét. Negatívumként a néhol vontatottabbnak mondható cselekményt nevezném meg, de ez korántsem olyan zavaró, hogy rontson a remek összképen. Julia szemei mindent megad a horror rajongóinak. Gyorsan a hatása alá lehet kerülni már a legelső perctől, ami kitart egészen a végéig. Igazából nincsenek jump scare-ek és más klisés ijesztgetések, kizárólag a számító és aljas jelenetek.

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007) - Drama - Dir.: Cristian Mungiu - IMDb: 7,9/10; My rating: 9/10
Otilia és Gabita szobatársak egy kollégiumban. Egy romániai kisvárosban járunk, a kommunizmus utolsó éveiben. Otilia kivesz egy szobát egy olcsó szállodában. Délután egy bizonyos Bebe úrral van találkozójuk. Gabita terhes, az abortuszt tiltja a törvény... ► Sajnos csak most akadtam bele egy több mint 10 évvel ezelőtti, akkor a világhír és szakmai elismerés tekintetében legjelentősebb román filmsikerbe. A 4 hónap, 3 hét és 2 nap egy hideg, kemény és mind narratíváját, mind formai megoldásait tekintve „egyszerűnek" mondható film Ceauşescu Romániájáról. A 432 nem egy rendszerkritikai igénnyel készült korrajz – bár a kor társadalmi körülményeitől természetesen nem függetleníthető –, hanem egy emberi dráma. S bár középpontjában valóban egy illegális művi vetélés áll, nem a művi vetélésről szól; az a tény pedig, hogy a Vatikán hivatalos lapjában abortusz-apológiaként démonizálták, nem jelent mást, mint azt, hogy az egyházi véleményformálók – ismét – jóformán semmit sem értettek belőle. Cristian Mungiu szociál-realista drámája rendkívül életszerű és elképesztően ismerős, ráadásul még feszültebb, mint a legtöbb thriller, amit mostanában láttam.

***

Az elmúlt hét fontosabb filmbemutatói együtt: filmselect youtube-channel.
A fenti pontszámok értelmezéséhez a saját skálám: értékelés.
Az eddigi összes IMDb értékelésem: my ratings.
Amit pedig a pontozáshoz időként használni szoktam: scoring.