FILMAJÁNLÓ - 2018w24

18 Jun
Közzétette biroph, 2018-06-18 19:55

Nehezen tudom mostanában asszonypajtást meggyőzni egy-egy filmre. Ennek két oka van: az egyik, hogy annyira jó a sorozat-felhozatal az utóbbi években, minőségileg is és a szórakoztató jellegét tekintve is, a másik, hogy tényleg nehéz mostanában igazán jó darabot kifogni a filmes kínálatból. A héten így folytattuk a jogi-krimit, az őrült tudós felnőtt-animációt, a sok helyről dícsért meleg srácos filmet és az erősen megosztó Fekete Párducot...

How to Get Away with Murder: We're Not Friends (2014) - Dir.: Mike Listo - IMDb: 8,4/10; My rating: 8/10
How to Get Away with Murder: Freakin' Whack-a-Mole (2014) - Dir.: Bill D'Elia - IMDb: 8,6/10; My rating: 8/10
How to Get Away with Murder: It's All Her Fault (2014) - Dir.: Bill D'Elia - IMDb: 8,3/10; My rating: 7/10
How to Get Away with Murder: Smile, or Go to Jail (2014) - Dir.: Randy Zisk - IMDb: 8,2/10; My rating: 7/10
How to Get Away with Murder: Let's Get to Scooping (2014) - Dir.: Laura Innes - IMDb: 8,7/10; My rating: 8/10
Annalise Keating a neves ügyvéd, a philadelphiai egyetem jogi karán professzori állásban is dolgozik. Keating „Hogyan lehet megúszni egy gyilkosságot" című szemináriumán saját eseteit elemzi a diákokkal, és az életszagú feladatok igencsak lázba hozzák a hallgatóságot. A professzorasszony a diákok munkáját azzal is motiválja, hogy felajánlja, a kurzus legkiválóbbjait beveszi saját csapatába dolgozni, és végül öt fiatalt választ ki. A "keatingi ötök" számára gyorsan kiderül, hogy a briliáns karizmatikus védőügyvéd professzor - finoman szólva - nem mindig a legtisztább módszerekkel dolgozik. ► Nem okoz csalódást a How To Get Away With Murder – legalábbis azoknak valószínűleg nem, akiknek bejött a kezdés, hiszen mindvégig azt nyújtotta, amit ígért: egy átívelő szálas jogi krimit egy nagyon erős, egyáltalán nem pozitív jellemű főszereplővel, és egy megúszásra váró gyilkossággal. Még nem értem az első évad végére, de határozottan javuló tendenciát látok a forgatókönyv tekintetében, mind részenként, mind pedig az évadon átívelő sztori vonatkozásában. 

Rick and Morty: A Rickle in Time (2015) - Dir.: Pete Michels, Wesley Archer - IMDb: 8,6/10; My rating: 8/10
Rick and Morty: Mortynight Run (2015) - Dir.: Pete Michels, Dominic Polcino - IMDb: 8,6/10; My rating: 8/10
Rick and Morty: Auto Erotic Assimilation (2015) - Dir.: Pete Michels, Bryan Newton - IMDb: 8,4/10; My rating: 8/10
Rick and Morty: Total Rickall (2015) - Dir.: Pete Michels, Juan Jose Meza-Leon - IMDb: 9,4/10; My rating: 9/10
Rick and Morty: Get Schwifty (2015) - Dir.: Pete Michels, Wesley Archer - IMDb: 8,2/10; My rating: 7/10
Történetünk középpontjában a Smith család áll, akik minden szempontból átlagos életet élnek. Kivéve a nagyapát, a tudós Ricket, aki az űrhajójával és a portálpuskájával képes idegen bolygók és párhuzamos dimenziók között utazgatni. Ezekre a kalandokra gyakran magával viszi az unokáját, Mortyt, aki nem sokat örökölt a nagyapja zsenialitásából. Az intergalaktikus kiruccanásaik során furcsábbnál furcsább, nem egyszer életveszélyes helyzetekbe kerülnek. ► A sorozat továbbra is zseniális! Kreatív, jól felépített agymenés, tele pop-kultúrális és filmes utalásokkal, a néző pedig csak kapkodja a fejét a jobbnál-jobb ötletekre. Az örültséget azonban mély témák kibogozásához használják fel a készítők, olyan kemény érzelmi csúcspontokat szállítva, amit ritkán látni a legjobb drámákban is. A második évadra maradt a dark jelleg, a rengeteg új poén, az érzelmes csúcspontok csokra...

Love, Simon (2018) - Comedy, Drama, Romance - Dir.: Greg Berlanti - IMDb: 7,9/10; My rating: 8/10
Simon, egy átlagos középiskolás tanuló áll, aki ugyanolyan, mint kortársai. Iskolába jár, szerető családja van, hétvégén pedig a barátaival múlatja az időt, buliznak, vidámparkba járnak, kirándulnak. Azonban van egy nagy titka, amit szerettei előtt is titkol, mégpedig azt, hogy homoszexuális. Azonban mikor az iskola közösségi oldalán egy névtelen felhasználó bevallja, hogy meleg, Simon elkezd vele levelezni, és ez fenekestül fordítja fel jól megszokott kis világát. ► Az első kb. 20 perc klisés, megszokott panelei után a film igazán egyedi, megható történetté válik. Simon kálváriája nem a másságtól való büszkeségtől vagy a társadalmi kirekesztettségből fakad, hanem az ezeket megelőző és a vele élő szorongásból, valamint a félelemből, ami egészen a titok felfedéséig elképesztően szuperál. A produkció csúcspontja pedig egyértelműen a pillanat, mikor bevallja családjának másságát. Simon (Nick Robinson őszinte, hol energikus, hol visszafogott játéka meglepően erős) karakteréből fakadó szexuális és érzelmi frusztráció a mozgatórugója egész drámájának, ami elkeseredett megfelelési kényszerré eszkalálódik, ráadásul nemi beállítottsága sok más mellékkarakter gyötrelmét is okozza. Mindemellett kiválóan felépített jellem-, illetve helyzetkomikummal operál, ami javarészt a nagyszerű comic relief karaktereknek köszönhető. Ezek jóval őszintébben és életszagúabbak, mint bármelyik nagyköltségvetésű produktum az elmúlt évekből. 

Black Panther (2018) - Action, Adventure, Sci-Fi - Dir.: Ryan Coogler - IMDb: 7,5/10; My rating: 7/10
Miután megismerjük Wakanda népének ősi mitológiáját és azt is megtudjuk, hogy az országot védelmező Fekete Párduc szerepe uralkodóról uralkodóra száll, ott vesszük fel a vonalat, ahol két évvel ezelőtt elbúcsúztunk a nagymacskától az Amerika kapitány harmadik felvonásában. Egy háttérben futó, gyorsan lezavart BBC-híradóban felfrissítik az emlékeinket az ENSZ bécsi székházában történt merényletről, melyben hősünk apja, Wakanda királya, T'Chaka életét vesztette, és ezáltal nemcsak hogy fia, T'Challa (Chadwick Boseman) lett az új uralkodó, de a mágikus hatású virágkivonattal táplált szupererővel is neki kell bánnia ezután. ► A film gyengesége a történet, mintha újraforgatták volna a Thort fekete színészekkel. A cselekmény kiszámítható, ráadásul lassan építkező (2 óra 15 perc, jesszus!), így is nem csoda, hogy sokak az unalmas jelzővel fogják illetni... Ugyanakkor a Fekete párduc egyik elvitathatatlan erőssége egyértelműen a karakterépítés. T'Challáról már az Amerika kapitány 3-ban is kiderült, hogy jelleme pozitív, de korántsem tökéletes. Míg ott azt kellett megtanulnia, hogy az elvakult bosszúvágy sosem nyújt valódi megnyugvást, addig önálló filmjében legnagyobb dilemmája a „hogyan legyünk egyszerre jószívű, ám egyben politikailag is sikeres uralkodók?"-kérdésben összegezhető. Hasonlóképpen érdekes karakter az antagonista-kuzin is, akinek pedig azt kell belátnia, hogy bár a céljai jók, az elérésükhöz vezető út már nem feltétlenül az. A film aktuálpolitikai utalásai is teljesen helyén vannak - amiért jár a plusz pont -, egészen nyíltan szúr oda Trumpnak (szabadon behelyettesíthető bármelyik másik korlátolt, autokratikus vezetővel), amikor a címszereplő egy ENSZ-konferencián arra hívja fel a figyelmet, hogy krízishelyzetben a bölcsek hidakat építenek, az ostobák viszont falakat emelnek. A Fekete Párduc összességében egy egyáltalán nem kiemelkedő, de korrekt szórakozás.

***

Az elmúlt hét fontosabb filmbemutatói együtt: filmselect youtube-channel.
A fenti pontszámok értelmezéséhez a saját skálám: értékelés.
Az eddigi összes IMDb értékelésem: my ratings.
Amit pedig a pontozáshoz időként használni szoktam: scoring.